GR422IOS001 - Τεχνητή λίμνη Μυλοπότα

Περιγραφή

Η τεχνητή λίμνη Μυλοπότα βρίσκεται περίπου 2,7 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χώρας της Ίου. Πρόκειται για περιφραγμένη λιμνοδεξαμενή δημιουργημένη με λιθόρριπτο ανάχωμα και με μεμβράνη που εγκλωβίζει τα νερά του χειμάρρου Μυλοπόταμου. Κατασκευάστηκε το 1995 με σκοπό την κάλυψη μέρους των αναγκών του Δήμου σε ύδρευση και άρδευση ενώ έχει ωφέλιμο όγκο νερού 215.000 κ.μ. (Αθανασόπουλος και συν. 2006). Η δημιουργία της μείωσε πολύ την παροχή γλυκού νερού προς την εκβολή του χειμάρρου Μυλοποτάμου, με αποτέλεσμα ο υγρότοπος στην εκβολή να συρρικνωθεί και να καταστραφεί από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Λόγω της εμφανούς μεμβράνης και της περίφραξης η λιμνοδεξαμενή χαρακτηρίζεται ως έχουσα αρνητική βιολογική αξία. Η λιμνοδεξαμενή βρίσκεται εντός περιοχής που έχει χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΦΕΚ 600/Β/1976) και ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (Πορτόλου και συν. 2009) ενώ ολόκληρη η νήσος Ίος έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΦΕΚ 763/Β/10-8-1977). (Περίοδος αναφοράς πρωτογενών δεδομένων: 6/2008. Απογραφείς: Ν. Γεωργιάδης).

Δεδομένα υγρότοπου

Βασικές πληροφορίες
Τοποθεσία υγρότοπου: Εσωτερικός
Τύπος υγρότοπου: Τεχνητός
Έκταση υγρότοπου: 2.94 Ha
Υδρολογική αλληλεπίδραση: Ναι 
Αλατότητα νερού: Γλυκό
Είσοδος γλυκού νερού: Χείμαρρος / Ρύακας
Επιφανειακή έξοδος νερού Έξοδος ελεγχόμενη από αγωγό
Ελεύθερη επιφάνεια νερού (%): > 95
Υδροπερίοδος: Μόνιμη
Γεωγραφική πληροφορία
Περιφέρεια: Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειακή ενότητα: Κυκλάδων
Νησί: Ίος
Δήμος: Ιητών
Γεωγραφικό μήκος: 25.310481 Ανατολικά
Γεωγραφικό πλάτος: 36.714511 Βοράς
Βιολογική σημασία
Βιολογική σημασία: Αρνητική
Τύπος υγρότοπου κατά Ramsar
Τύπος Κάλυψη (%)
2 -- Λιμνούλες αγροκτημάτων για άρδευση φυτών και εξασφάλιση νερού σε ζώα καθώς και μικρές δεξαμενές (< 80 στρέμματα) > 95
Ιδιοκτησιακό καθεστώς
Δημόσιο - Δημοτικό / Ιδιωτικό
Καθεστώτα προστασίας
Κατηγορία καθεστώτος προστασίας Υποκατηγορία καθεστώτος προστασίας Ονομασία περιοχής Κωδικός Περιοχή κάλυψης (%) Νομοθεσία
Άλλες προστατευόμενες περιοχές Καταφύγιο άγριας ζωής Ανεμόμυλοι-Ψάθη-Κάλαμος-Προφ. Ηλίας (Ίου) Κ521 100 ΦΕΚ 600/Β/1976
Χωροταξικά & τοπίο Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους Υ.Α. (ΦΕΚ 763/Β/1977)
Κατηγορία προστασίας CDDA
Κωδικός CDDA Κατηγορία CDDA
GR95 Καταφύγιο άγριας ζωής
Οικοσυστημικές υπηρεσίες
Τύπος οικοσυστημικής υπηρεσίας Οικοσυστημική υπηρεσία Κλίμακα Οφέλους (%) Σημαντικότητα
Προμηθευτικές υπηρεσίες Γλυκό νερό
Δραστηριότητες στον υγρότοπο
Δραστηριότητα Ένταση
090 = Άλλες δραστηριότητες διατήρησης
Δραστηριότητες στη λεκάνη απορροής
Δραστηριότητα Ένταση
140 = Βόσκηση Μεσαία
230 = Κυνήγι Άγνωστη

Αθανασόπουλος Σ., Α. Αναστόπουλος, Θ. Δόλκας, Ε. Δρόσος, Ο. Καρασαχινίδης, Α. Καπλανίδης, Γ. Μπαϊρακτάρης, Ζ. Μορφόπουλος, Ν. Παπαγιάννη, Γ. Πασχαλίνος, Π. Περγιαλιώτης, Β. Τσαρμπός, Θ. Χασιώτης και Β. Χαχάμη. 2006. Τα φράγματα και οι λιμνοδεξαμενές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Β’ έκδοση – Νέα Έργα. Επιστημονικές εκδόσεις του Υπουργείου Γεωργίας, Αθήνα. 104 σελ.

Κατσαδωράκης, Γ., και Κ. Παραγκαμιάν. 2007. Απογραφή των υγροτόπων των νησιών του Αιγαίου: Ταυτότητα, οικολογική κατάσταση και απειλές. Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF Ελλάς, Αθήνα. 392 σελ.

Πορτόλου, Δ., Σ. Μπουρδάκης, Χ. Βλάχος, Θ. Καστρίτης και Τ. Δημαλέξης (επ.). 2009. Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας. Περιοχές Προτεραιότητας για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Αθήνα. 497 σελ.

Φωτογραφίες