GR422SER002 - Φραγμολίμνη Στενού

Περιγραφή

Το φράγμα Στενού κατασκευάστηκε περίπου στο μέσο της κοιλάδας του ομώνυμου ρέματος που εκβάλει στον όρμο Λιβάδι, σε απόσταση περίπου 1 χιλιόμετρο ανατολικά - βορειοανατολικά από τη Σέριφο. Ο σκοπός της κατασκευής του έργου είναι η ταμίευση νερού για άρδευση και ύδρευση. Το φράγμα ολοκληρώθηκε το 2003, τροφοδοτείται από το χείμαρρο Στενό και έχει ωφέλιμο όγκο νερού 720.000 κ.μ. (Αθανασόπουλος και συν. 2006). Λόγω των λίγων χρόνων που μεσολάβησαν από την αποπεράτωση της φραγμολίμνης, αλλά και της έντονης αυξομείωσης της στάθμης του νερού της δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα υγροτοπική βλάστηση. Έτσι, η βιολογική σημασία της φραγμολίμνης αξιολογήθηκε ως ουδέτερη. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, μπορεί να μετατραπεί σε έναν τεχνητό υγρότοπο με υψηλή βιολογική σημασία. Το φράγμα Στενού, ευθύνεται ως ένα βαθμό, για την υποβάθμιση του έλους Λιβάδι, μιας και το ρέμα Στενού ήταν ο κύριος τροφοδότης γλυκού νερού για το έλος. Έτσι με τη διακοπή της παροχής γλυκού νερού, τα υγροτοπικά χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του έλους υποβαθμίστηκαν δίνοντας τη δυνατότητα σε δευτερογενείς ανθρωπογενείς δραστηριότητες στα κατάντη (δόμηση, καλλιέργειες, τσιμεντόστρωση της κοίτης) με αποτέλεσμα την καταστροφή του έλους. Οι δραστηριότητες στην λεκάνη απορροής είναι ήπιες με κυρίαρχη τη βόσκηση. Η νήσος Σέριφος έχει κηρυχθεί Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΦΕΚ 1176/Β/2000). (Περίοδος αναφοράς πρωτογενών δεδομένων: 2/2008. Απογραφείς: Ν. Γεωργιάδης).

Δεδομένα υγρότοπου

Βασικές πληροφορίες
Τοποθεσία υγρότοπου: Εσωτερικός
Τύπος υγρότοπου: Τεχνητός
Έκταση υγρότοπου: 6.36 Ha
Υδρολογική αλληλεπίδραση: -  
Αλατότητα νερού: Γλυκό
Είσοδος γλυκού νερού: Χείμαρρος / Ρύακας
Επιφανειακή έξοδος νερού Έξοδος ελεγχόμενη από υπερχειλιστή
Ελεύθερη επιφάνεια νερού (%): > 95
Υδροπερίοδος: Μόνιμη
Γεωγραφική πληροφορία
Περιφέρεια: Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειακή ενότητα: Κυκλάδων
Νησί: Σέριφος
Δήμος: Σερίφου
Γεωγραφικό μήκος: 24.517445 Ανατολικά
Γεωγραφικό πλάτος: 37.159961 Βοράς
Βιολογική σημασία
Βιολογική σημασία: Ουδέτερη
Τύπος υγρότοπου κατά Ramsar
Τύπος Κάλυψη (%)
2 -- Λιμνούλες αγροκτημάτων για άρδευση φυτών και εξασφάλιση νερού σε ζώα καθώς και μικρές δεξαμενές (< 80 στρέμματα) > 95
Ιδιοκτησιακό καθεστώς
Δημόσιο - Δημοτικό
Καθεστώτα προστασίας
Κατηγορία καθεστώτος προστασίας Υποκατηγορία καθεστώτος προστασίας Ονομασία περιοχής Κωδικός Περιοχή κάλυψης (%) Νομοθεσία
Χωροταξικά & τοπίο Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους Υ.Α. (ΦΕΚ 1176/Β/2000)
Οικοσυστημικές υπηρεσίες
Τύπος οικοσυστημικής υπηρεσίας Οικοσυστημική υπηρεσία Κλίμακα Οφέλους (%) Σημαντικότητα
Προμηθευτικές υπηρεσίες Γλυκό νερό
Δραστηριότητες στον υγρότοπο
Δραστηριότητα Ένταση
100 = Καλλιέργειες Μικρή
140 = Βόσκηση Μεσαία
Δραστηριότητες στη λεκάνη απορροής
Δραστηριότητα Ένταση
105 = εκτατικές καλλιέργειες Μικρή
140 = Βόσκηση Μεγάλη
Πανίδα

Ερπετά

Παρουσία στον υγρότοπο


Αναφορές
Mauremys rivulata (Valenciennes, 1833) Άγνωστη
Broggi 2011

Αμφίβια

Παρουσία στον υγρότοπο


Αναφορές
Pelophylax kurtmuelleri (Gayda, 1940) Άγνωστη
Broggi 2011

Broggi, M. F. 2011. The semi-aquatic herpetofauna of Serifos (Cyclades, Greece). HERPETOZOA 24(1/2):13-22.

Αθανασόπουλος Σ., Α. Αναστόπουλος, Θ. Δόλκας, Ε. Δρόσος, Ο. Καρασαχινίδης, Α. Καπλανίδης, Γ. Μπαϊρακτάρης, Ζ. Μορφόπουλος, Ν. Παπαγιάννη, Γ. Πασχαλίνος, Π. Περγιαλιώτης, Β. Τσαρμπός, Θ. Χασιώτης και Β. Χαχάμη. 2006. Τα φράγματα και οι λιμνοδεξαμενές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Β’ έκδοση – Νέα Έργα. Επιστημονικές εκδόσεις του Υπουργείου Γεωργίας, Αθήνα. 104 σελ.

Κατσαδωράκης, Γ., και Κ. Παραγκαμιάν. 2007. Απογραφή των υγροτόπων των νησιών του Αιγαίου: Ταυτότητα, οικολογική κατάσταση και απειλές. Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF Ελλάς, Αθήνα. 392 σελ.

Φωτογραφίες